První den v nové práci? Připravte se na něj.

Na pohovoru jste váleli a vybrali právě vás, gratulujeme! Nyní jsou před vámi první dny na novém pracovišti. Bude to pravděpodobně náročný proces, než si na vše zvyknete, můžete mít i obavy, ale to vše je normální a brzy budete na novém pracovišti jako ryba ve vodě.

První den v nové práci? Připravte se na něj.
zdroj: https://pixabay.com/

Nejdůležitější je podepsat smlouvu 

První den budete vyřizovat pravděpodobně velké množství formalit. Nejdůležitější z nich je pracovní smlouva, kterou si před podpisem řádně přečtěte a v případě, že něčemu nebudete rozumět, ptejte se. Zkontrolujte všechny údaje a také jestli smlouva obsahuje všechny náležitosti, které obsahovat má (druh práce, místo výkonu práce, den nástupu do práce). Smlouva se podepisuje ve dvou vyhotoveních, jedno zůstane Vám, druhé je pro zaměstnavatele. 

 

Obavy jsou běžné

S nástupem do nového zaměstnání se pojí také spousta otázek. Co mě čeká? Jaký bude šéf? Jak to ve firmě chodí? Zapadnu mezi kolegy? Co když nebudu rozumět tomu, co mám dělat? Obavy i nejistota jsou v první dny naprosto normální. Řiďte se instrukcemi, které jste obdrželi, přijďte včas, ideálně o chvíli dříve. Opět je důležitý první dojem, který uděláte na svého nového nadřízeného a na své kolegy. Snažte se usmívat a netvářit se nepřístupně. Pozorujte, jak to v nové práci chodí. Nebojte se ptát, dělejte si poznámky, ať nezapomenete něco důležitého a nemusíte se ptát znovu. Začátky budou těžké, ale s každým dalším dnem to bude snažší, uvidíte.

 

Tip navíc: Zkuste předem zjistit, jaká je firemní kultura (něčeho jste si mohli všimnout už během pohovoru). Zbytek se snažte rozklíčovat co nejdříve, ať je vám v nové práci co nejpříjemněji v co možná nejkratší době. Buďte přátelští, snažte se přiměřeně družit. První dny si snažte nevyřizovat soukromé hovory v pracovní době a raději si ztlumte zvuk. Určitě brzy zapadnete a budete se v nové práci cítit příjemně.

 

Co si vzít s sebou?

V instrukcích předem možná dostanete i seznam věcí, které budete na pracovišti potřebovat a také, co si máte v nové práci vyzvednout (např. pracovní pomůcky, oděv). Nezapomeňte si doklady kvůli údajům v pracovní smlouvě a pak všechna potvrzení, o které vás v novém zaměstnání požádali (např. z úřadu práce, z bývalého zaměstnaní). 

 

Tip navíc: Doporučujeme také vzít si s sebou oběd. Může se stát, že nebudete mít čas zajít si někam do restaurace, nebo zjistíte, že si kolegové oběd objednávají a vy byste hned  první den mohli zůstat hlady. V případě, že vám kolegové nabídnou, ať jdete na oběd s nimi, krabičku s obědem si schovejte na večeri a běžte se družit. 

 

Nebojte se požádat o pomoc

Očekávejte, že ne všemu budete hned rozumět. Nebojte se tedy ptát a požádat o pomoc nového kolegu, či někoho, koho vám přiřadili pro zaškolení. Žádný učený přece z nebe nespadl. 

 

TIp na závěr: V neposlední řadě se odměňte za vše, co jste dokázali. Zajděte si s přáteli na kávu, či něco ostřejšího a proberte, jak se vám líbí v nové práci. 

 




Související články

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?
Motivační dopis se stal nezbytnou součástí procesu hledání práce. V poslední době se dost změnil, už není jen formální přílohou, ale spíše osobním projevem vašeho zájmu o danou práci. Zde je několik klíčových tipů, jak napsat efektivní motivační dopis, který zaujme a přinese pozvání na pohovor....


Co prozradí řeč těla při hovoru?

Co prozradí řeč těla při hovoru?
Řeč těla je univerzálním jazykem, který o vás dokáže prozradit někdy více než slova a tím ovlivnit průběh celého rozhovoru. Při pohovoru myslete na to, co vaše tělo vysílá za signály. Neverbální projev o vás prozradí mnohé a zároveň díky němu můžete číst z řeči těla personalisty naproti vám. ...


Jak říct šéfovi, že vám něco vadí

Jak říct šéfovi, že vám něco vadí
Komunikace s nadřízeným může být někdy náročná, zejména pokud mu potřebujete sdělit, že vám něco vadí. Promyslete si proto dobře, zda je vaše výtka věcná a jednejte. Vědět, jak sdělit svému šéfovi, že vám něco vadí patří ke klíčovým dovednostem ve vašem profesním životě....


Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?

Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?
Víte, že není vaší povinností se registrovat na úřad práce, pokud nechcete? Registrace ovšem přínáší řadu výhod, o něž byste pravděpodobně neradi přišli. Přihlásit se můžete, pokud nemáte žádný příjem ani pracovní poměr a zároveň si hledáte zaměstnání....