Co prozradí řeč těla při hovoru?

Řeč těla je univerzálním jazykem, který o vás dokáže prozradit někdy více než slova a tím ovlivnit průběh celého rozhovoru. Při pohovoru myslete na to, co vaše tělo vysílá za signály. Neverbální projev o vás prozradí mnohé a zároveň díky němu můžete číst z řeči těla personalisty naproti vám.

Co prozradí řeč těla při hovoru?
zdroj: www.pexels.com

Představte si, že jste na pohovoru. Jak se s velkou pravděpodobností cítíte? Máte pocit, že už máte dost starostí s tím, co říkáte a už je pro vás téměř nereálné hlídat si ještě řeč těla? Není to snadné, obzvlášť, pokud jste ve stresu. Aby vaše tělo mohlo ukázat, že je v pohodě, musí se alespoň v rámci možností v pohodě také cítit. Pak vaše tělo zvládá "mluvit" tou správnou řečí zcela přirozeně a není potřeba si gesta tolik hlídat. Takže se snažte co nejvíce uklidnit a být v pohodě, i když víme, že to není snadné.

 

Znalost řeči těla se vám na pohovoru může hodit také proto, abyste mohli celkem přesně odhadnout, jak je na tom člověk naproti vám. Pokud jste ovšem ve stresu na pohovoru tyto věci schopni vnímat a vyhodnocovat. Co tedy řeč těla dokáže napovědět a jak s ní během pohovoru pracovat?

 

Sebevědomí a profesionalita

Při hledání práce je důležité vystupovat zdravě sebevědomě a profesionálně. Vaše řeč těla by tyto vlastnosti měla odrážet. Držte tělo vzpřímeně s mírně vysunutou hrudí, čímž budete signalizovat sebejistotu. Při setkání s personalistou se mu dívejte přímo do očí a pevně mu stiskněte ruku. Sedněte si rovně a snažte se nepůsobit přiliš strnule. Křečovitý úsměv také není žádoucí. Nedržte ruce skřížené na hrudi, jemně se usmívejte a snažte se personalistovi aspoň občas přitakávat.

 

Lehce se říká "snažte se nebýt nervózní", ale už hůře se to praktikuje. Je fajn umět ovládat svou nervozitu, abyste nedali najevo své obavy pomocí řeči těla. Dechová cvičení mohou být užitečnými technikami ke zklidnění nervů.

 

Čtení řeči těla personalisty

Stejně důležité jako správný projev vašeho těla je schopnost číst řeč těla vašeho protějšku, v tomto případě personalisty. Pokud máte schopnost rozumět jejich neverbálním signálům, můžete se lépe přizpůsobit situaci a reagovat na ni.

 

Oční kontakt: Pokud s vámi personalista udržuje dlouhý oční kontakt, je to známka zájmu a soustředění. Pokud se vyhýbá pohledu, může to znamenat nesoustředěnost nebo nezájem. Také hlídejte, zda personalista nemrká příliš pomalu, mohlo by to znamenat, že se nudí a měli byste se jej snažit něčím zaujmout.

 

Gesta: Pokud personalista při hovoru používá otevřená gesta a usmívá se, pravděpodobně se snaží vytvořit příjemné prostředí. Naopak gesta jako mnutí očí, prst mířící k ústům, poklepávání nohou mohou naznačovat nervozitu nebo nepohodlí.

 

Tělesná pozice: Tělo natočené směrem k vám a ruce podél těla, či na stole indikují zájem. Naopak, pokud je jejich tělo odvráceno nebo mají zkřížené paže, pravděpodobně naznačují odstup.

 

Pamatujte si, že interpretace řeči těla není vždy stoprocentně přesná a může být ovlivněna kontextem a individualitou každého z nás. Nicméně schopnost porozumět neverbálním signálům může být cenným nástrojem (nejen) při hledání práce.




Související články

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?
Motivační dopis se stal nezbytnou součástí procesu hledání práce. V poslední době se dost změnil, už není jen formální přílohou, ale spíše osobním projevem vašeho zájmu o danou práci. Zde je několik klíčových tipů, jak napsat efektivní motivační dopis, který zaujme a přinese pozvání na pohovor....


Jak říct šéfovi, že vám něco vadí

Jak říct šéfovi, že vám něco vadí
Komunikace s nadřízeným může být někdy náročná, zejména pokud mu potřebujete sdělit, že vám něco vadí. Promyslete si proto dobře, zda je vaše výtka věcná a jednejte. Vědět, jak sdělit svému šéfovi, že vám něco vadí patří ke klíčovým dovednostem ve vašem profesním životě....


Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?

Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?
Víte, že není vaší povinností se registrovat na úřad práce, pokud nechcete? Registrace ovšem přínáší řadu výhod, o něž byste pravděpodobně neradi přišli. Přihlásit se můžete, pokud nemáte žádný příjem ani pracovní poměr a zároveň si hledáte zaměstnání....


Jak dosáhnout harmonie mezi pracovním a osobním životem?

Jak dosáhnout harmonie mezi pracovním a osobním životem?
V dnešní hektické době, kdy pracovní nároky mohou být náročné, je nalezení harmonie mezi pracovním a osobním životem solidní výzvou. Máte své techniky, jak to zvládnout, nebo se inspirujete našimi radami? ...