10 základních pravidel úspěšného pohovoru

Zaujali jste životopisem, pozvali Vás na pohovor a nyní přichází den D. Čemu byste se měli vyhnout a na co se naopak během pohovoru zaměřit? Přečtěte si několik našich rad a zanechte dojem.

10 základních pravidel úspěšného pohovoru
zdroj: https://pixabay.com/

  1. Přijďte včas
    Není vhodné přiběhnout na poslední chvíli a první minuty na pohovoru funět jako po výšlapu na Lysou horu. Naplánujte si příchod, zjistěte si trasu a buďte na místě o několik minut dříve.

  2. První dojem
    Ten je velmi důležitý a může ovlivnit průběh celého pohovoru. Usmějte se, představte se a optimální silou stisku ruky (ne leklá ryba, ne pokus o rozdrcení kostí) se uveďte. Zvažte také, jaké oblečení je vhodné zvolit pro pohovor na danou profesi. 

  3. Informace o firmě
    Zjistěte si o firmě co nejvíce informací (projeďte si jejich web a sociální sítě – Facebook, Instagram, LinkedIn,...).

  4. Záludné otázky
    Promyslete si doma odpovědi na otázky, které Vám během pohovoru mohou klást. Jaké jsou Vaše silné a slabé stránky? Jaká je Vaše představa o práci v naší firmě? Proč bychom měli vybrat právě Vás?

  5. Pohovor jako příležitost
    Zkuste brát pracovní pohovor jako příležitost dozvědět se o firmě potřebné informace a nebojte se ptát. Personalisté ocení, když budou Vaše otázky věcné a navíc budete působit jako někdo, kdo má o tuto pozici opravdu zájem. Zajímejte se o firemní kulturu, možnosti kariérního růstu, benefity. Zeptejte se třeba, jestli chystají uvést nové produkty na trh.

  6. Sami sebou
    I přes nervozitu, která je u pohovoru očekávatelná, se snažte být sami sebou a příliš negestikulujte. Nekontrolujte telefon ani hodinky. Vždy také myslete na to, že naproti Vám sedí jen člověk a ten může být stejně nervózní jako Vy.

  7. Nepomlouvejte
    Když přijde řeč na bývalého zaměstnavatele, nemluvte o něm negativně, nepomlouvejte jej, i kdyby byl sebehorší. Raději řekněte, čeho se Vám v předchozí práci podařilo dosáhnout a jaké příležitosti pro sebe vidíte na nové pozici.

  8. Speciální znalosti
    Vyžaduje pracovní pozice jazykovou vybavenost nebo nějaké jiné speciální znalosti? Připravte se na to, že během pohovoru může přijít test (ústní, písemný) a osvěžte si předem potřebné znalosti.

  9. Plat
    Na platové podmínky se ptejte až na konci pohovoru a předem si zjistěte, v jakém rozmezí se pohybuje mzda na obdobných pozicích.

  10. Diskriminační otázky
    Myslete na to, že nejste povinni odpovídat na diskriminační otázky typu: Máte děti? Jste ženatý/vdaná? Pokud k nim dojde, zkuste převést otázku někam jinam, případně řekněte, že na tyto otázky nebudete odpovídat, protože nemají nic společného s Vašimi znalostmi a dovednostmi.

I přesto, že na pohovoru vše zvládnete na jedničku, může se stát, že vyberou někoho jiného. Nenechte se odradit případným neúspěchem a myslete na to, že možností máte nepřeberné množství a že tento pohovor byl alespoň dobrým tréninkem pro další. Držíme Vám pěsti a věříme, že najdete práci, po které toužíte. 




Související články

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?
Motivační dopis se stal nezbytnou součástí procesu hledání práce. V poslední době se dost změnil, už není jen formální přílohou, ale spíše osobním projevem vašeho zájmu o danou práci. Zde je několik klíčových tipů, jak napsat efektivní motivační dopis, který zaujme a přinese pozvání na pohovor....


Co prozradí řeč těla při hovoru?

Co prozradí řeč těla při hovoru?
Řeč těla je univerzálním jazykem, který o vás dokáže prozradit někdy více než slova a tím ovlivnit průběh celého rozhovoru. Při pohovoru myslete na to, co vaše tělo vysílá za signály. Neverbální projev o vás prozradí mnohé a zároveň díky němu můžete číst z řeči těla personalisty naproti vám. ...


Jak říct šéfovi, že vám něco vadí

Jak říct šéfovi, že vám něco vadí
Komunikace s nadřízeným může být někdy náročná, zejména pokud mu potřebujete sdělit, že vám něco vadí. Promyslete si proto dobře, zda je vaše výtka věcná a jednejte. Vědět, jak sdělit svému šéfovi, že vám něco vadí patří ke klíčovým dovednostem ve vašem profesním životě....


Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?

Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?
Víte, že není vaší povinností se registrovat na úřad práce, pokud nechcete? Registrace ovšem přínáší řadu výhod, o něž byste pravděpodobně neradi přišli. Přihlásit se můžete, pokud nemáte žádný příjem ani pracovní poměr a zároveň si hledáte zaměstnání....